Blog

Itt van a tavasz! Elő a mellényekkel!

Siklós Barbara
2021.06.07 13:35
Itt van a tavasz! Elő a mellényekkel!

Tavasszal, amikor az időjárás nem igazán tudja még eldönteni, hogy mit is akar, a mellény a legjobb választás akár külső, akár köztes rétegként.

A mellény (külföldi oldalakon „gilet” és „bodywarmer” címszó alatt található) tulajdonképpen egy ujjatlan kabát, egy „szigetelő réteg”, ami véd a hidegtől és amit a többi ruha felett vagy a külső réteg alatt viselünk. Melegen tartja a test központi részét, de karjaink szabadon mozoghatnak.

A mellény egyik meghatározó jellemzője, hogy nincs ujja. Ez a tulajdonság különösen hasznos azok számára, akik sportoláshoz, túrázáshoz, azaz aktív programhoz döntenek emellett a ruhadarab mellett: a kar mozgatása számos szabadtéri tevékenység szerves része, és az ujjatlan kabát sokkal kevésbé korlátozza a szabad mozdulatokat a hagyományos kabátoknál.

Ez a rendkívül sokoldalú ruhadarab különböző anyagból láthatja meg a napvilágot. Készülhet polár anyagból, steppelt, vízálló kabát vagy technika anyagból is.

Polár mellény

Alapvetően a hagyományos polár felső ujjatlan változata, melyet középső rétegként a kabát alatt tudunk viselni. Bunda-melegen tartja a felsőtestünket, de még ha plusz réteg is, nem gátol a mozgásban. Tavasszal-ősszel, száraz időben (anyagából adódóan nem vízálló) külső rétegként is okos választás. A polárhoz jól illik a farmer-flanel kockás ing kombó.

Softshell mellény

A Softshell egy szövött anyag, amely nem rendelkezik ugyan béléssel, mégis kialakításából adódóan egy kényelmes meleg réteg. Rugalmasabb anyag, mint a polár, könnyebb benne mozogni, így ideális kültéri tevékenységekhez, például túrázáshoz, hegymászáshoz. Átmenet a kevéssé vízhatlan és csekély szélvédelmet nyújtó polár és a merevebb vízálló kabát között.

Steppelt/pufi mellény

Mellény A steppelt (vagy pufi) mellények működnek általában leghatékonyabban a termo funkciót illetően. Ezek a mellény változatok olyan anyagok felhasználásával készülnek, mint a dzsekik és hálózsákok, a test hőjét bent tartják, ha kint hideg is van. Párnázottságukból adódóan vastagok, így általában külső rétegként viselik őket.  Míg az olcsóbb mellények szintetikus töltőanyagot tartalmaznak, addig a drágább változatok általában kacsa vagy lúdtollal készülnek.

 

Technikai mellény

 

A speciális tevékenységekre (pl. lövészet, horgászat, utazás) kifejlesztett mellények általában vékonyak és könnyűek, a fókusz nem a hő bent tartásán van. A „tervezők” a különböző zsebekre és tároló részekre helyezik a hangsúlyt, hogy a viselője könnyen hozzáférhessen bizonyos tárgyakhoz, például fegyverpatronokhoz, horgász kellékekhez. Mellény

 

 

Mikor vegyem fel a mellényt?

Kevés olyan alkalom van, amikor a mellény nem illik a képbe. Rendkívül jól variálható ruhadarab, így a mellény anyagától függően sportosból átváltozhatunk elegánsba vagy elegánsból hétköznapi összeállításba.

Mindennapi használat esetén – hétköznapi ruha összeállításban, jól kombinálható.

Középső rétegként - kabát alatt viselve, plusz egy meleg darab.

Kirándulás, túrázás alkalmával – könnyű, könnyen csomagolható, szabad mozgást enged a karnak.

Mivel viseljem a mellényt?

A mellény sokféle anyagú és fazonú lehet így szinte bármilyen más ruhadarabbal jól összehangolható. Viselhetjük inggel, hosszú ujjú pólóval, sportos vagy hétköznapi pulóverrel, polár középső réteggel. Sőt dermesztő hidegben érdemes a pufi kabátunk alá is becsempészni egy vékonyabb változatot.

Hanyagoljuk azonban a rövid ujjú póló-mellény összeállítást. A rövid ujjú pólót kombináljuk inkább egy kardigánnal vagy egy kapucnis hosszú ujjú felsővel.

Láttad már mellény választékunkat?

Fotó: Andre Furtado, Philippe Oursel