Blog

Hátizsákkal a természetben

Siklós Barbara
2021.05.27 12:17
Hátizsákkal a természetben

A kényelmes és megfelelő hátizsák kiválasztása legalább olyan fontos, mint a túracipő. Egész úton a hátunkon „viseljük”, így nem mindegy hogyan „illeszkedik” a testünkhöz, milyen érzés vinni. Nem mindegy milyen méretet, anyagot választunk, felszerelésünkhöz és a túrázási szokásainkhoz. A XXI. századi fogyasztói társadalmában a hátizsákokkal is ugyanaz történik, mint a többi „használati tárggyal”: a bőség zavarában nem tudjuk melyiket és mi alapján válasszuk ki. Segítünk!

Milyen célra használjuk a hátizsákot?

Az első hátizsákok megjelenésekor még egyértelmű volt, hogy ezt a fajta táskát kirándulásra, túrázásra használjuk. Mára ez az egyirányúság megszűnt, és vásárolhatunk hátizsákot természetjáráshoz, túrákhoz, városi közlekedéshez, vagy akár városi túrákhoz is (erre is van egy újkeletű kifejezés, a backpacking), sőt repülős utazásokhoz is. És ez még nem minden! A túra hátizsákok között is megkülönböztethetünk egynapos hegyitúrához való, többnapos hegyi túrázáshoz való, vagy egynapos intenzív túrához szolgáló táskát is.

Ebben az írásban a túrahátizsákokat vesszük górcső alá.

 

A hátizsák anyaga

Hacsak nem hosszú, többnapos túrára indulunk, amely során záporra is számíthatunk, a hátizsáknak nem kell 100%-ban vízállónak lennie. Törekedjünk ellenben arra, hogy félig vízálló anyagból készült táskát válasszunk, hogy pl. ne ázott szendvicset kelljen elfogyasztanunk a zápor utáni pihenő során. (vannak hátizsákok melyekhez jár vízálló esővédő huzat, de ez külön is beszerezhető). Ideális választás a vízálló anyaggal bevont nejlon szálas hátizsák.

Különösen fontos hosszabb túráknál, meleg időben, hogy a hátizsák jól szellőzőn. Győződjünk meg róla, hogy a hátizsák hátlapja, valamint a pántok, hálóval vannak ellátva.

 

A hátizsák mérete

A hátizsák méretét attól függően állapíthatjuk meg, hogy milyen jellegű túrára és milyen hosszúságú túrára indulunk, illetve a túra nehézségétől és eszközigényétől függően, mekkora és mennyi felszerelést kell a táskában magunkkal vinni. A hátizsákok mérete literben van megadva, és általában a kis 30 literestől a legnagyobb 80-85 literes méretig terjed. Nagyobb hátizsákok kiválasztása során irányadó szempont, hogy a felsőtestünk mérete megegyezzen a hátizsák hosszával, a derékrész pántjai pedig kényelmesen illeszkedjen a csípőnkhöz. A legtöbb hátizsák esetében a modell fantázianeve tartalmaz egy számot is, amely a táska méretére utal.

 

Rövid, egynapos túra

Hátizsák Erre a célra elég egy úgynevezett kis túrahátizsák. Nevéből is adódóan kis méretű, így kisebb súly vitelére alkalmas. Mivel ebben az esetben is fontos a túra élvezete, így nem elhanyagolható a testhezálló hátkonstrukció, hogy segítse és ne hátráltassa a teljesítményt. Űrtartalmuk jellemzően 5-30 liter között mozog.

 

Pár napos túra

közepes méretű hátizsák illik leginkább ezekhez a túrákhoz. A hátizsákok űrtartalma a férfiak esetében 40-től 50 literig, a hölgyeknél pedig 30-től 50 literig terjedhet. A pontos méret kiválasztásában iránymutató, hogy mennyi időt töltünk a szabadban, azaz milyen terjedelmű felszerelésre lesz majd szükségünk.

 

Sok napos túra

Ötnél több napig tartó kirándulások esetében a nagyméretű túrahátizsákok jöhetnek szóba. Általában az ilyen túrákhoz 50 literes vagy ennél nagyobb méretű hátizsákra van szükség.

Nagyban befolyásolja a méretet az időszak is, amikor túrázni indulunk. A nyári túrák kevesebb felszerelést igényelnek, így ebben az évszakban kisebb űrtartalmú hátizsákok is elegendőek lehetnek. Ha hidegebb tavaszi és őszi időszakban vagy magashegyi terepre járunk túrázni, érdemes a nagyobb űrtartalmú hátizsákok mellett letenni a voksot.

Hátizsák

 

Hátizsák vásárlás előtt tehát az első dolgunk annak átgondolása legyen, hogy milyen távra és mennyire időre tervezzük a túrát, ebből adódóan pedig mekkora felszerelésre, mennyi eszközre van szükségünk, hogy pontosan lássuk, milyen legyen a leendő hátizsákunk.

 

Fotó: Patrick Hendry, S&B Vonlanthen