Blog

Mi fán terem a futópóló?

Siklós Barbara
2021.04.13 12:54
Mi fán terem a futópóló?

Régen leginkább pamut együttesben futottunk, sokszor olyan pólóban, ami éppen a kezünk ügyébe akadt és a kiemelt sportruházati elem a cipő volt. Mára a futó öltözetnek külön kultúrája van. Ma is fontos ugyan, hogy legyen egy jó cipőnk, de nagyban növeli a sportolási élményt, ha van egy jól „működő” futó felsőnk, azaz technikai pólónk is. Manapság, aki rendszeresen fut, annak biztosan lapul legalább egy futópóló a szekrényében.

De mi is az a technikai póló?

A Wikipédia meghatározása szerint egy olyan technikai anyagból készült póló (például CoolMax ™), amely kapilláris hatásnak köszönhetően elvezeti az izzadságot a bőrtől, és gyors száradást ígér. Azaz lehetővé teszi a nedvességmentes sportolás élményét.

 

A technikai póló fajtái

Futópóló

Melegebb időben fontos a jó nedvszívóképesség, hűvös időben pedig elengedhetetlen, hogy felsőnk áteressze az izzadságot, és bőrünket szárazabbnak érezzük.

Ezek alapján két csoportba sorolhatjuk technikai pólókat:

  • aláöltöző
  • fitness felső vagy futó póló

 

Technikai aláöltöző

A technikai aláöltözőt általában téli sportoláshoz viseljük. Ez egy vastagabb, hosszú ujjú felső ruházat, amely ráfeszül ugyan a testre, de mozgás és ezáltal izzadás közben a nedvességet átengedi az anyagon annak külső részére, ahonnan aztán el tud párologni. Így a bőr száraz marad és a sportoló nem fázik.

Fitness felső vagy futópóló

Míg télen sportolás közben a test szárazon tartása, addig nyáron, a hűtése a fő szempont. Melegben a technikai póló feladata az izzadásra hajlamos részekről elvezetni a nedvességet a test nagyobb felületeire, ahol terjedelmesebb területen tud hűteni, majd elpárologni.

 

Miből készül a technikai póló?

A fitness felsők, futópólók általában poliészter vagy poliamid, sokszor elasztánnal történő kombinálásával készülnek.  Ezek szintetikus anyagok, melyeknek megvannak azok a sportoláshoz szükséges tulajdonságaik, mint a gyors száradás, jó szellőzés, és gyűrődésállóság.

Akik a technikai póló nyomtatásban dolgoznak jól tudják mennyire fontos, hogy milyen anyagból készült a futópóló.  Nem mindegy ugyanis, hogy milyen vastag, mennyire lágy a szál, amiből kötötték.

Minél minőségibb és vékonyabb a szál, annál lágyabb esésű és finomabb tapintású az abból készült ruházat. Minél vastagabb a szál, annál merevebb és nehezebb a technikai póló. Nem elhanyagolható szempont a kötésmód sem, ami szintén meghatározza a futópóló lágyságát, szellőzését. Ezek a minőségi különbségek általában az értékben is megmutatkoznak.

A piacon nincs már olyan sportmárka, amely ne gyártana technikai pólót, futópólót, fitness felsőt. Leginkább a márkától függően, az árak széles spektrumával találkozhatunk.

 

Miért vásároljunk technikai pólót?

Technikai póló

Minden kicsit is rendszeresen futónak ajánlott beszerezni egy futó felsőt. Nem csak azért, mert trendi és minden sportszerető embernek must-have darab, de jelentősen növeli egy ilyen póló a sporttal járó jóllét érzetet. Poliészter anyagának köszönhetően elvezeti a nedvességet a testtől és gyorsan meg is szárad. Egy olyan textiliából készül, amely nemcsak strapabíró, szó szerint „jól bírja a gyűrődést”, de színét jól megtartja, nem halványodik és mosás közben sem zsugorodik össze.

Pehely könnyű súlyáról nem is beszélve, mely 100 g körül mozog, egy igazán légies viselet élményében lehet részünk, mely nem akadályoz a legjobb teljesítményünk elérésében.