Blog

Mitől bio a biopamut?

Siklós Barbara
2021.04.01 14:15
Mitől bio a biopamut?

Bizonyára mindenki találkozott már üzletekben a biopamut felirattal, de talán kevesen tudják mit is takar ez az elnevezés. Az mindenki számára világos, hogy minden, ami „bio” az csak jó lehet, de hogyan lép egy termék arra a szintre, hogy bio minősítést kapjon?

Mitől bio a bio póló?

Azokat a pólókat nevezhetjük bio pólónak, melyek biopamutból készültek. A pamut (gyapotról leválasztott szál) termesztéséhez alapban azonban nagyok sok környezetszennyező vegyszert (műtrágyát, növényvédőszert) használnak. A biopamut ezzel szemben olyan pamut, amelyet az ökológiai gazdálkodási szabványok szerint állítanak elő, azaz termelése megőrzi a talaj, az ökoszisztémák és az emberek egészségét. Az organikus gyapottermesztés nem engedélyezi a mérgező vegyi anyagok vagy GMO-k (géntechnológiával módosított szervezetek) alkalmazását. Ehelyett a növényvédelemben biológiai eredetű szereket használnak. Ez a termelési mód ötvözi a hagyományt, az innovációt és a tudományt, hogy a közös környezet javát szolgálja, és minden érintett számára elősegítse a jó életminőséget.

Hogyan lehetek abban biztos, hogy egy póló valóban biopamutból készült?

Nem elég, ha egy ruhadarabot zöldnek, fenntarthatónak vagy környezetbarátnak jelölnek, ettől az még nem válik organikussá, biová. A pamut anyag, ruházat, csak akkor nevezhető bionak, ha biopamut szabvány szerint tanúsított. Ehhez a pamutnak meg kell felelnie az OCS (Organic Content Standard) biotartalom-szabvány) vagy a GOTS (Global Organic Textile Standard) globális biotextília-szabványnak.

Eloszlatjuk a ködöt az OCS és GOTS betűszavakról!

A GOTS (Global Organic Textile Standard) egy olyan vezető textilfeldolgozási szabvány, mely meghatározza, nyomon követi és biztosítja az adott pamut organikus eredetét és azt, hogy ez megfelelő legyen környezetvédelmi és társadalmi szempontokból is (pl. csak szerves trágyát használnak, nem vesznek igénybe gyerekmunkát stb.).

AZ OCS (Organic Content Standard) biotartalom-szabvány pedig ellenőrzi, hogy a szerves anyag mily módon és milyen mennyiségben van jelen a végtermékben, végig követi a nyersanyag útját a forrástól a végtermékig.

Miért válasszunk biopamut anyagból készült termékeket?

Biopamut

A biopamut ugyan drágább, maga a gyártási technológia költségesebb, hiszen speciális ismeretekkel rendelkező szakember szükséges a termelési hozam növeléséhez. Ráadásul a termőföld sincs folyamatosan kihasználva, a földet 3 évig pihentetik termesztés előtt. Mindazonáltal érdemes biopamut anyagból készült termékek mellett döntenünk.

Ha biopamut anyagból készült termékeket vásároljunk, a hagyományos pamutból készült termékek helyett, akkor minden egyes választásunkkal, minden egyes ruhadarabbal vizet, energiát takarítunk meg és elősegítjük a szén-dioxid kibocsátást csökkentését. Lehet, hogy ez elsőre kevésnek tűnik, de érdemes összeadni a teljes ruhatárunkban található pólók esetében elérhető környezetre gyakorolt pozitív hatást: mennyivel kevesebb vízre, energiára, káros anyag kibocsájtásra van szükség az előállításukhoz.

Biopamut

De nemcsak a környezet számára kedvező, ha biopamutot választunk, számunkra is előnyökkel jár a viselése. Organikus tulajdonságából adódóan bőrbarát, nem tartalmaz káros vegyszereket, mesterséges szálakat, amik az emberi szervezetet veszélyeztetnék. Életciklusa végén teljesen lebomlik, ennek ellenére tartós anyag. Hipoallergén, így érzékeny bőrűek számára is bátran felvehető.

Mára már egyre több cég kínál biopamut anyagból készült ruhadarabokat, így könnyű beszerezni egyet. Oldalunk kínálatában is találsz.

Fotók:

Lena Kudryavtseva - Unsplash

Marianne Krohn - Unsplash