Blog

Minden, amit a softshell kabátról tudni érdemes

Siklós Barbara
2021.03.29 14:38
Minden, amit a softshell kabátról tudni érdemes

A SOFTSHELL JELENTÉSE

Mindenki bizonyára hallott már softshell anyagról, de mit is takar valójában a kifejezés?

Szó szerinti fordításban a jelentése: puha héj (túra szaknyelven gyakran találkozhatunk a héj elnevezéssel, ha kabátokról, vízálló felsőkről van szó.)

Az eredetileg a 2000-es évek közepén a szabadtéri ruházati kategóriában bemutatott softshell kabátokat hibrid verziónak tervezték a vízálló héj és a jól lélegző polár között. Eredetileg intenzív sportoláshoz készültek, és 2003 körül minden sí- és snowboard ruházat márka gyártotta őket.  Majd egy időre eltűntek.

A SOFTSHELL TULAJDONSÁGAI

A softshell dzseki olyan technikai, funkcionális öltözet, ami puhább tapintású, magas kopásállóságú, vízálló, szélálló anyagból készül. Bent tartja a meleget, de ugyanakkor jól szellőzik.

A szokásos kültéri dzsekikkel ellentétben a softshell kabátnak nincs bélése, hanem két szövetréteg összekapcsolásával készül, hogy egyszerre meleg és rugalmas tulajdonságokkal bírjon. Általában a poliészter és a nejlon kombinációjából szövik. Ezek az anyagok nem teljesen vízállóak, ellenben nagyon jól lélegzőek, kellemes viselet a bőrnek és tartósak.

Softshell

A vízálló meleg kabát és a polár között helyezkedik el: vízállóbb a polárnál, sokkal jobban átlélegzik, mint a legtöbb kabát, de nem olyan szinten taszítja a vizet, mint egy vízálló héj.

Könnyű viselet, így szabadabb mozgást tesz lehetővé, mint egy télikabát. Nem beszélve arról, hogy viselése mozgás közben kevesebb zajjal, „zizegéssel” jár.

A SOFTSHELL FAJTÁI

A Softshell két fajta kivitelezésben készül:

  • Szövött softshell

Ezek a softshell kabátok a leggyakoribbak. Szélálló és víztaszító külső rétegekkel rendelkeznek, illetve jól lélegző belső részekkel. A lélegző réteg elég hatékonyan tartja szárazon viselőjét kisebb csapadék esetén. Könnyű és rugalmas viselet.

  • Membrános softshell

Ez a softshell fajta jobban véd a szél és a csapadék ellen, mint a szövött softshell. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a vízálló kabátok. Kissé nehezebbek és kevésbé lélegzőek. Hidegebb és nedvesebb körülményekre lettek tervezve.

  • Hibrid softshell

Ez a fajta felsőruházat ötvözi a könnyű, rugalmas szövésű softshell jellemzőit a membrános softshell időjárás elleni védelmével.

 

 

MIKOR VEGYEK FEL SOFTSHELLT?

Túrázáshoz, biciklizéshez, hegymászáshoz, de akár hétköznapi/hétvégi viseletként is.

Softshell

Általánosságban véve azok választják, akik nem szeretnek rétegesen öltözködni. Ha túrázni indulunk általában három „réteg” kerül ránk:

  • egy nedvességelvezető aláöltözet
  • egy polár felsőrész
  • egy szél és/vagy vízálló kabát.

A softshell ezt a 3 réteget helyettesíti, így adott esetben nem kell levetkőzni/felöltözni, megakasztva így a túrát.

 

ÖSSZEGEZVE, MIÉRT IS SZEREZZEK BE EGY SOFTSHELLT?

A softshell kabát:

  • melegen tart
  • ugyanakkor légáteresztő és kiengedi a nedvességet/izzadtságot
  • megvéd a szél ellen
  • vízlepergető, ezáltal megvéd a könnyű eső ellen
  • közepes hőszigetelő képességű,
  • rugalmas anyagú,
  • könnyű.

 

VÍZÁLLÓSÁG

Valóban, a softshell kabátok ellenállnak a víznek is, persze csak egy bizonyos mértékig. A legtöbb esetben inkább vízhatlanságról beszélhetünk.

Egy softshell dzseki különböző mértékben lehet vízálló. Van 3000 mm, 8000 mm, vagy 15 000 mm vízmennyiséget lepergető változat. Ezek a számok segítenek választásodban. Ha pl. szeretsz hosszantartó esőben sétálni, érdemes minél nagyobb mm-számú „héjat” beszerezned.

 

MIRE FIGYELJEK SOFTSHELL KABÁT VÁSÁRLÁSAKOR?

Softshell

Mint minden szabadtéri ruházat és felszerelés esetében, vásárláskor mindig figyelembe kell venni néhány szempontot. A softshell kabátok esetében ezeket gondold végig:

  • Milyen időjárási viszonyok között fogod leginkább használni?
  • Mire fogod használni a kabátot - külső rétegnek, középső rétegnek?
  • Milyen fazon áll közel a stílusodhoz?
  • Milyen összeget szeretnél rászánni?

 

Most, hogy már (szinte) mindent tudsz a softshellről és ezek után kedvet kaptál softshell kabátot vásárolni, oldalunkon is tudsz válogatni ITT!

 

Fotó: Lucas Favre – Unsplash

Toomas Tartes - Unsplash