Mi is az a szublimációs technológia és miért ajánljuk mindenkinek?

2018.07.12.

Mi is az a szublimációs technológia és miért ajánljuk mindenkinek?

A szublimáció olyan halmazállapot-változás, amelynél a szilárd halmazállapotú anyag átmegy gőzállapotba melegítés hatására anélkül, hogy közben folyékony állapotot venne fel. Tehát a lényeg, hogy hő kell a folyamat végrehajtásához.

De nem szeretnénk átmenni unalmas, tudományos elemzésekbe, hanem szeretnénk elmondani, hogy mi az eljárás lényege és milyen szép, színes, igényes pólókat és ruhadarabokat tudunk előállítani ügyfeleinknek.

Egy speciális festéket digitális, tintasugaras nyomtatóval transzfer papírra vagy közvetlenül a textíliára nyomtatjuk. A festék a hőkezelés hatására beépül a poliészter textília molekuláiba. Fontos megjegyezni, hogy a ruhadarabnak poliészter anyagból kell lennie, amit  a kiválasztáskor, a webáruház böngészése közben figyelembe kell venni. Sajnos a szublimálást egyelőre nem lehet más anyagon (pamut, jersey, vászon) végrehajtani.

A szublimált textil addig marad éles, élénk és szép, amíg újra nagy hőterhelés nem éri. Ezért vigyáznunk kell, hogy sem a mosógépben ne érje, sem pedig más nagy hőmérsékletű eszközzel ne kerüljön kölcsönhatásba. A szublimált textileket soha nem szabad 60 foknál nagyobb hőhatásnak kitenni!

Ellenben a moshatósága, színtartása kiemelkedő, ami lehetővé teszi, hogy tulajdonosa egy egyedi, igazán izgalmas és színgazdag látványt, képet vagy akár fotót viseljen a ruháján.

Azonban 40 foknál nagyobb mosási hőmérséklettől, vegykezeléstől, szárítógéptől és vasalótól kímélni kell. (többen tesztelték már szárítógéppel, 90 fokon, vasalóval több kevesebb sikerrel, de ennek ellenére nem ajánjuk) 

A szublimációs nyomtatás legnagyobb előnye, hogy bármely más textilnyomtatással ellentétben, hogy a festék magát az anyag szálait színezi meg, nem pedig az anyag felületét. Így ez a (megfelelő kezelés mellett) valaha volt legtartósabb textilnyomtatási technológia.

Remélem, hogy sikerült egy kicsit felkelteni az érdeklődését mindenkinek, és legközelebb már ezzel az új, innovatív technológiával készíttetik el kedvenc pólójukat, táskájukat vagy sapkájukat.

vissza