Ismét itt van a Perseida meteorraj

2016.08.15.

Ismét itt van a Perseida meteorraj

Ismét itt van a Perseida meteorraj, amely mint minden évben, augusztus közepén éri el a tetőpontját. Egy kis szerencsével, és jó időjárási viszonyok mellett, szabad szemmel is könnyen megfigyelhető, ez a csodálatos égi jelenség.

A meteorraj tagjait július 17. és augusztus 24. között bármikor megtekinthetjük. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nehéz megbecsülni, hogy az idén mennyi hullócsillag landol majd felénk. 2009-ben 175, 2010-ben 91, 2011-ben 58, tavaly pedig 122 volt megfigyelhető óránként.

De vajon mi is a hullócsillag? Amikor egy üstökös a Nap közelébe érkezik, a benne levő jég és az abba belefagyott porszemcsék felmelegszenek, majd a szublimáció hatására kiszabadulnak, és a szülő égitestéhez hasonló pályára kerülnek. A szülőüstökös a Naprendszerben töltött több ezer éve alatt rengeteg törmeléket hagy maga után, és szór szét a teljes pályája mentén. Amikor ezek a kis porszemcsék bekerülnek a Föld atmoszférájába, a felszín felé haladva, az egyre sűrűsödő levegőrétegekben erős fékező hatás éri őket. Ekkor a levegő és maga a porszem is erősen felizzik, ezért az égen gyorsan áthaladó meteorid zöldes-kékes fénycsíkot húz. A jelenséget csupán néhány tizedmásodpercig látható. Nagyon ritkán lényegesen nagyobbak is előfordulnak, amelyek igen fényesek, s akár a teliholdnál is fényesebb tűzgömbökként haladnak át a légkörön. A Perseida csillaghullás során több tűzgömb is várható, amelyek közül a legszebbek be is világítják majd az éjszakai égboltot.

vissza