Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő pólót, anyaga alapján? (1.rész)

2018.04.17.

Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő pólót, anyaga alapján? (1.rész)

Sokan nagyon könnyen vásárolnak maguknak ruhát. Csak felmennek egy webshopba és két kattintás után megveszik azt a pólót vagy pulcsit, amelyik megtetszik nekik. Vannak azonban olyanok, (mint én is) akik képesek órákig tipródni, amíg sikerül egy darab pólót venni.

Sorozatunkban be fogunk mutatni olyan textil anyagokat, amelyeket sokat látunk a ruhák leírásaiban vagy cimkéiben, de fongalmunk nincsen, hogy mit is jelentenek valójában.

Fésült pamut (combed cotton)

Ez az anyag úgy jön létre, hogy a pamutot egy speciális, finom kefével kezelik, abból a célból, hogy kiegyenesítsék a szálakat, a rövidebbeket pedig eltávolítsák. Ezáltal az anyag puhább és erősebb lesz. A fésüléssel eltávolítják a durvább szálakat. Természetesen a fésült alapanyag is lehet többféle, minél többet foglalkoznak vele, annál egyenletesebb, puhább lesz.

Jersey

Kellemes, rugalmas sztreccs anyag, amely készülhet pamutból vagy lehet szintetikus is.

Természetes vagy biopamut (organic cotton)

Műtrágya és növényvédő szerek használata nélkül termesztett pamut. Általában puhább, és drágább mint a kezelt pamut. (Találkozni viszonylag már viszonylag sűrűn "organikus" -ként hirdetett darabokkal, de nem árt tudni, hogy az USA államaiban például csak a megtermelt gyapot 1%-a organikus, szóval egy valóban 100%-ban ilyen alapanyagot tartalmazó ruhadarab nem csak kicsit lesz drágább a hagyományosnál...)

A fentiek talán közelebb visznek a tökéletes póló meghatározásához. Persze újítások ezen a területen is vannak folyamatosan. Például az utóbbi években megnövekedett UV sugárzás ellen a folyamatosan szabadban dolgozók számára speciális, UV védelmet biztosító anyagösszetételű pólók is elérhetőek. Ezek a pólók, bár nagy mennyiségű műszálat tartalmaznak, a felhasznált speciális összetevőknek, például bambusz szálaknak köszönhetően biztosítják a szükséges mértékű nedvesség (izzadság) elvezetését, és az erős napsütés elleni védelmet. Mindezt úgy, hogy könnyű, 150-160 grammos anyaguk van, tehát a nagy melegben is komfortos viseletet jelentenek. Ezek a modern anyagok, például a polygiene, azt is biztosítják, hogy a ruházaton ne tudjanak megtelepedni és elszaporodni a kellemetlen szagokat okozó baktériumok.

folyt.köv.

vissza